"2018. szeptemberében  éppen egy kórházi szakorvosnál jártam így feltettem a kérdést: hasznos lehet-e egy ilyen kis készülék? A válasz  egyértelműen NEM volt, mondván ezek egycsatornás készülékek, pontatlanok."

A kettőnk története két évvel ezelőtt kezdődött:

 

Bár akkor már évek óta rendszeres szakorvosi ellenőrzés mellett éltem egy korábbi katéterezés és stent beültetés miatt újszerű, szokatlan érzéseim támadtak a szívemmel kapcsolatban.

Korábban már olvastam a hordozható monitorozó készülékekről, de elsősorban az áruk miatt nem foglalkoztatott a vásárlás.

2018. szeptemberében  éppen egy kórházi szakorvosnál jártam így feltettem a kérdést: hasznos lehet-e egy ilyen kis készülék? A válasz  egyértelműen NEM volt, mondván ezek egycsatornás készülékek, pontatlanok, semmit nem jeleznek. ( az orvos idősebb korosztály, rendkívül alapos, jószándékú, több éve vizsgál)

 

A zavaró jelenségek azonban a tanács ellenére arra késztettek -és a családom is ösztönzött- hogy keressem a megvásárlás lehetőségét. ( kapóra jött egy kedvezményes akció is !)

Megvásároltam a WIWE-t! Használni és tanulmányozni kezdtem.

Természetesen mindenféle szaktudás és tapasztalat nélkül is láttam, hogy zavarosak az EKG képeim.

Először a háziorvost kerestem meg erősödő panaszaimmal és a telefonommal. Szerinte a panaszaim ritmuszavarra utalnak. A telefonomat idegenkedve vette kézbe és csodálkozott az ott feltűnő EKG képen.

Egy igen erős rosszullét sorozat után, 3-4 WIWE mérést kinyomtattam és azzal ismételten felkerestem a korábbi szakorvost. Hát ez egyértelműen pitvarfibrilláció! Mivel csinálta ezt az EKG-t?  Mondtam, hogy WIWE és természetesen NEM emlékeztettem arra, amit 2 hónapja mondott!

Azonnal elkezdte a vér hígítóval való kezelést.

 

Pontosan ebben az időpontban vált aktuálissá megjelenésem az ország legnagyobb szakintézményében, nevezzük mondjuk G.Gy. nek. az akkor 5 évvel korábbi katéterezés miatt.

Természetesen vittem a kinyomtatott képeket és a szakorvosi véleményt az állapotomról.

 

Meglepetésemre  az ottani kezelőorvosom (középkorú szakorvos) a következőt adta írásba, amelyet az ambuláns lapom őriz: önnek nincs pitvarfibrillációja, a vérhigító gyógyszer  (Syncumar) szedése indokolatlan. A WIWE által rögzített képről a következőt mondta és írta le: „technikailag értelmezhetetlen”.

 

Nyilvánvalóan mást nem tehettem szakorvost és intézetet váltottam. Bejutottam a „Honvédba”. Ott a számomra ismeretlen szakorvos azonnal elkérte a telefonom, miután megmutattam neki a kinyomtatott adatokat.

Megvizsgált és mivel a következő kontrollnál „szerencsére” komoly zavarokkal érkeztem hozzá és az ottani EKG készülék megerősítette  a WIWE által már jelzett ritmuszavart a kezelés komolyabbra fordult. Néhány hónapon belül sikerült időpontot kapnom egy ablációhoz, a műtét sikeres volt.

 

A WIWE készüléket azóta is rendszeresen használom mivel nem vagyok teljesen panaszmentes.

A készülékről annyit, hogy rendkívül hasznosnak tartom. Természetesen fejlesztésekre szükség lenne, a hozzám hasonló laikusoknak hasznos lenne a még részletesebb segítség a mért adatokkal kapcsolatban.

Megjegyzem, hogy a „honvédos” orvosom (sajnos csak a magánklinikai rendelésére) vásárolt néhány darabot a  készülékből. pedig valójában ebből a hasznos kis eszközből a háziorvosoknak kellene vásárolni néhány darabot!

 

Megértve, hogy a piacon kell élni és megélni, sajnálatos, hogy az átlagos potenciális felhasználóknak a készülék ára magas. Ráadásul pontosan az érdekelt (60+) korosztály jelentős része idegenkedik az informatika használatától.

 

Morvai Tibor


Vissza