"Ezt a történetet azoknak ajánlom, akiknek Pacemaker beültetés történt! De azoknak is akik, döntés előtt állnak, és nem pacemakeresek."

Én és a WIWE Személyes története.

 

Ezt a történetet azoknak ajánlom, akiknek Pacemaker beültetés történt! De azoknak is akik, döntés előtt állnak, és nem pacemakeresek.

 

A pulzusom 40 bpm, ill. ez alá csökkent. Közérzetem jó volt, kielégítő. Eszméletvesztés stb. nem volt. Ez egy szűk hétig állt fenn. Előtte kardiológiai kezelésekre jártam, de sem a vizsgálat, sem az EKG az előzőekre utaló egyértelmű jeleket nem tett. ( A kardiológus-orvosom ezt mondta!) Én hiába mondtam, hogy erős szívdobogásom és ritmuszavarom van, az orvos ezt nem vette figyelembe! Bizonyítani nem tudtam.

Ha akkor lett volna WIWE készülékem! Tudtam volna bizonyítani a tüneteimet.

Majd sürgősségi ellátás, Pacemaker beültetés történt, a készülék kétvezetékes, az érzékelőt a jobb pitvarba, az adót a jobb kamrába rögzítették.

Jeladó: Jobb kamra septalis részén rögzítve. (Septalis=septumhoz tartozó: septum=sövény, elválasztó fal. )Vevö:Pitvar fülesében van rögzítve.  (Ezt csak azért írom le, mert a továbbiak erre az esetre igazak!)

A beültetés után a szívdobogás, a ritmuszavar előjött, igaz a pacemaker ezt lecsillapította,  de én megéreztem, mert már ismertem az érzést.

Megoldást kellett keresnem: és úgy tűnt a WIWE készülék lesz a megoldás!

Mire vártam a megoldást?

-        láthatom az EKG jelet (nem vagyok orvos, és nem tudom értelmezni a jeleket.) Ezért olyan készülék kellett, ami kiértékeli az információkat. Az is igaz, nem helyettesíti az orvost.

-        rögzíti a pillanatnyi ritmuszavart, erős szívdobogást. Tudom bizonyítani.

-        Jeleket értelmezze, adjon megoldást, tájékoztasson az állapotomról!

-        Adjon információt a szívem állapotáról (túlerőltetésről), a szívizomzatról.

De más (hozzáértő)vélemények is vannak:

-        „Pacemakerrel rendelkező felhasználók esetében, amennyiben kamrai ingerlés történik,(esetemet lásd fent) a szívkamrákon végigterjedő elektromos impulzus más utat jár be a normál (pacemaker nélküli) állapothoz képest. Ennek következtében az EKG kamrai aktivációs hulláma (QRS komplexum) jelentősen megváltozhat mind hullámalak, mind pedig jelszint tekintetében. Mivel az automatikus EKG-feldolgozás során az egyes szívütések beazonosítása a QRS komplexum alapján történik, esetenként előfordulhat, hogy a WIWE EKG-feldolgozó szoftvere nem képes kiértékelni a pacemakeres felvételt, például a jelszint nagymértékű lecsökkenése miatt.

-        lásd még:

https://www.egeszsegkalauz.hu/orvosnal/diagnosztika/meg-mindig-az-ekg-rol-nehany-erdekesseg/vqysbtf

https://ecgwaves.com/topic/ecg-pacemaker-rhythm-malfunction-failure-tachyarrhythmia/

https://ecgwaves.com/topic/ekg-ecg-leads-electrodes-systems-limb-chest-precordial/

 

Mit kaptam a WIWE-tól:       

-kiválóan tudott csatlakozni a Huawei Mate okos telefonomhoz. Minden csatlakozás gyors és pontos.

-a Pacemaker beültetés alapjaiban nem befolyásolta a WIWE működését, a kiértékelő programját, kiegészítve az alábbiakkal:

- a Pacemaker-jel az EKG-n nem látható, ill:

-a QRS koplexum jelentősen megváltozott! Ez igaz. Tükörkép lett. A QRS koplexum  helyett, qRs koplexum lett. Az előjelek megváltoztak.

-a PQ tartomány nem változott! Ez rendkívül fontos!

-a QRS tartomány 60-100(120) ms helyett átlag155-165 ms lett! Ez a nagymértékű változás a Pacemaker kamrai jeladásának tudható be. Az egészségi állapotomat nem befolyásolja.

-a QTc tartomány nem változott, ill. maradt a normális 350-430(450) ms érték között. Ez rendkívül fontos!

-a hosszabb fekvő helyzetben nem tudok mérést végeztetni, (sokat pihentem) mert a készülék működéséhez kicsi a jel. Kiírja, hogy: nem jó az érintkezés.

-egyéb miatt az esetek 30-40 %-ban is ez történik. ( Más oka is lehet: Pl. száraz ujj-begy, nagy ujj-ra váltás stb. esetleg rossz érintés, elmozdulás.

-a HRV ( a fittségi állapotra utaló természetes szívritmus ingadozás) kiértékelését a program az esetek 60 %-ban nem tudja elvégezni. Ez más, egészséges ember esetében is előfordulhat.

-az EKG diagram nagyon részletes, minden apró változást rögzít. Kiváló a 4x nagyíthatóság.

-az okos telefonra letöltött ingyenes alkalmazás részletes, és kiváló, minden szükséges információt közöl.

-az Aritmiai vizsgálat tökéletes, élethű.

-a kamrai repolarizáció heterogenitás információ számomra sokat jelent. A túlhajtottság megállapítható. Figyelmeztet, jó lesz vigyázni! Nekem nagy szükségem volt rá.

-eddig, az akkumulátora jól szerepelt.

-a pulzus és oxigénszint mérése: EKG mérés közben zavaró, a nagy számok megjelenése, csak a eredményben közölteket kell figyelni.

 

Mi az írásom célja?:

-a pacemakerrel rendelkező sorstársaimnak nem a befolyásolása, hanem döntésük segítése, információval ellátása, hogy alkalmas-e a WIWE készülék az egészségük óvására, és mit biztosít a WIWE készülék.  

 

Az elvárásaimat hozta a WIWE készülék, egy hét után leírhatom: mint pacemakerrel rendelkező egyén elégedett vagyok a WIWE készülékkel!

A Sorstársaimnak ( és másoknak is) is ajánlom.

 

Mészáros Tibor


Vissza