Péter Anna

Anyuka

Minden előjel nélkül, túrázás közben lettem rosszul: a szívem össze-vissza kalimpált, nem kaptam levegőt. Mire ügyeletre kerültem jobban lettem, így EKG NEM készült, hörgőtágítóval hazaküldtek. De a rosszullét újra jelentkezett enyhébb formában, és a következő hetekre meg is maradt. Egy hétre rá kaptam a helyi kardiológia rendelésre időpontot. UH, EKG, terheléses, Holter, végül Corona CT... egyik sem mutatott érdemben eltérést. És én csak nem lettem jobban.

A kardiológus sem vett igazán komolyan, azt mondta túl fiatal vagyok én ilyesmihez, végül azért kaptam gyógyszert, amitől azonban még rosszabb lett az állapotom. Azt mondta az orvos, nem tud mit kezdeni velem, amíg nem kapjuk el a rosszullétet EKG-val. Menjek mindig, amikor rosszul vagyok ügyeletre, háziorvosoz, vagy ahol tudnak készíteni EKG-t. Hát én mentem, de hiába, mire sorra kerültem, már nem mutatott semmit az EKG. Próbáltam mobil EKG-hez jutni, de mint kiderült, a kisvárosi kardiológiai szakrendelésen ilyesmi nincs.

Ekkor kezdtem el nyomozni, hogy mivel tudnám én ezt otthon is regisztrálni, vagy esetleg megtanulok fénysebességgel közlekedni. Utóbbi nem ment, így nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy létezik már ilyen eszköz. Pont, amire nekem szükségem van! Megrendeltem és vártam a csodát. Pár napon belül sikerült is otthon "elkapni" egy rosszullétet. Egy hónap alatt összegyűlt annyi anyag, hogy kis utánaolvasással szinte fel tudtam állítani magamról a diagnózist. Ez így kicsit talán furán hangzik, hiszen nem vagyok orvos, de láttam, hogy mindig ugyanaz az érték nem jó, szinte ugyanolyan mértékben van eltérésem rosszullétek alkalmával, így némi utánajárással tényleg nem volt nehéz kitalálnom, mi lehet a gond a szívemmel.

Fogtam a papírjaimat, felkerestem most már célzottan egy elektrofiziológust, két napja pedig túlestem egy katéteres abláción. Százszázalékosan igazolódott a WIWE diagnózisa. A WIWE nélkül ez tovább tartott volna. 36 éves vagyok. Így csak fél év esett ki az életemből egy addig lappangó, veleszületett szívbetegség miatt. Szerencsém volt, hogy egy ablációval megoldható volt a probléma, és hogy sikerült a WIWE segítségével ezt gyorsan felfedezni, mielőtt valami nagyobb baj történt volna.

Péter Anna


Vissza