„A versenypályafutásomat abbahagyva kimaradt az életemből a rendszeres sportolás és orvosi vizsgálat is, így nem tudtam a problémáról addig, míg a WIWE ki nem mutatta.”

Martinek János, kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó

- Kedves János! Mióta használja a WIWE-ot és milyen indíttatásból szerezte be?

- 4. éve van a tulajdonomban a készülék és azóta használom, alkalmanként. Az indittatás szövetségi kapitányként egy versenyző kapcsán került képbe, mivel nála fordult elő, hogy minden indok nélkül - még terhelés sem kellett hozzá - felszaladt a pulzusa 200-ra, így gondoltam a WIWE-ot beszerzem és lehetőségem lesz a problémát megoldani.

- Hogyan segített a WIWE "elcsípni" a problémát? Hogyan reagált az orvos a leletre és milyen lépést tett a kezelés megkezdésére?

- A versenyzőnél komolyabb vizsgálat kellett, kikényszerítve a problémát, amít késöbb meg is oldottak. Ezt követően magamon is rendszeresen használtam az eszközt és egy orvosi vizsgálat során megmutattam az eredményeket a vizsgáló orvosnak, aki tovább küldött EKG-ra. A 10 mp-es vizsgálattal nem lehetett látni semmit, de az 1 perces alatt már lehetett tapasztalni extra systolét, mely percenként 4-5 plusz beütéssel nem okoz gondot, de nálam 10-12 alkalommal fordult elő. Ezután kardiológushoz kerültem, aki már a 10 mp-es mérésnél is elkapta a problémát. Szív ultrahangnál mindent rendben talált. Terheléses vizsgálattal mentünk tovább, ahol kiderült, hogy javul terhelés esetén. Koszorúér CT volt a következő lépés. Ezeken a vizsgálatokon átestem és végülis nem derült ki komolyabb probléma, így a mozgás, sportolás volt a végső javaslat, diagnozis.

- Tudott korábban is a problémáról, az extra ütésekről, vagy a WIWE hívta fel rá a figyelmét?

- A versenypályafutásomat abba hagyva kimaradt az életemből a rendszeres sportolás és orvosi vizsgálat is, így nem tudtam a problémáról addig, míg a WIWE ki nem mutatta.

- Miért ajánlaná a WIWE-ot sportolóknak és nagy általánosságban a lakosságnak?

- Minden olyan problémás érintettnek javaslom, akik szív problémákkal rendelkeznek. A program lehetőséget ad folyamatos emailes ellenőrzésre is az orvosnak, így mondhatni távfelügyeletet tarthat a beteggel és probléma esetén távolról is intézkedhet. Ezen kívül nagyon hasznos a versenysportolóknak, hisz folyamatos kontroll alatt edzhetnek, illetve ezzel a készülékkel kiküszöbölhetők vagy kiszűrhetők a különböző szív problémák, melyeket időben orvosolhatnak.